Un mar pe zi tine doctorul la distanta

mar

“An apple a day keeps the doctor away”- celebra zicala americana pe care probabil ai auzit-o de sute de ori pana acum. Aparuta prima data in Februarie 1866 intr-o revista ca fiind un proverb din Pembrokeshire, original suna asa: „Eat an apple on going to bed, And you’ll keep the doctor from earning his bread.” Desi multi au luat-o ad literam si au crezut ca un mar le poate oferi sanatate si astfel, tine la departare doctorul, eu mereu am considerat-o ca fiind o pledoarie pentru consumarea de fructe (si legume), deci o pledoarie pentru mentinerea sanatatii si pentru preventie.

Dupa cum poti vedea, m-a inspirat si in crearea acestui loc 🙂 Am vrut sa incurajez un stil de viata sanatos, in care oamenii au grija de corpul si mintea lor, si actioneaza preventiv, nu doar reactiv, la ce se intampla in jurul lor si in corpul lor. Numele (“un mar pe zi”) ilustreaza intr-un mod simplu ideea de sanatate si mentinere a acesteia. In plus, am o adevarata pasiune pentru merele verzi, dar asta o discutam cu alta ocazie.

Avand in vedere ca suntem, totusi, un site care pune pret pe informare, hai sa eliminam orice indoiala si sa vedem daca un mar poate, intr-adevar, tine doctorul la distanta.

 

Merele sunt formate din componente sanatoase care pot preveni multe boli:

  • Pectina – O forma de fibra solubila care scade tensiunea arteriala si nivelul de glucoza din sange; poate, de asemenea, micsora gradul de colesterol “rau” din corp si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.
  • Fitonutrienti – Merele contin o multime de nutrienti, precum beta carotina si vitaminele A si E, care reduc riscul de boli de inima, diabet si astm.
  • Potasiu – benefic pentru probleme de inima
  • Vitamina C – creste gradul de imunitate a corpului, deci ajuta la mentinerea sanatatii per total
  • Bor – Un nutrient deosebit care sustine sistemul osos

Merele au putine calorii

Merele au intre 50 si 80 de calorii si nu au sare sau grasimi. Deci poti sa mananci fara probleme o cantitate mai mare de mere fara grija ca o sa te ingrasi.

Merele sunt satioase

Acestea sunt bogate in fibre, iar corpul nostru digera mai greu fibrele complexe decat zaharul rafinat, de exemplu, astfel un mar mediu (cu circa 90 de calorii) o sa iti “tina stomacul ocupat” ceva vreme.

Merele iti curata dintii in mod natural

Merele actioneaza ca o periuta de dinti naturala- mestecatul unui mar provoaca secretia de saliva si astfel iti curata dintii si omoara bacteriile din gura, reducand aparitia cariilor.  

 

Da, un mar pe zi poate reduce riscul de cancer, diabet si alte afectiuni, dar ai putea sa eviti cu totul mersul la doctor daca le consumi? Putin probabil. Numeroase studii indica beneficii de sanatate atunci cand consumam mere, insa acestea nu vindeca complet bolile. Corpul este complex si reactioneaza la mult prea multi stimuli externi si interni pentru a fi controlat de un singur ingredient. Insa merele ajuta la preventie si la mentinerea unui sistem imunitar puternic, asa cum o fac si alte fructe si legume.

Concluzia: consuma cel putin un mar pe zi pentru sanatatea ta! (dar nu te baza pe faptul ca nu o sa te imbolnavesti niciodata)

Tags: calorii, imunitate, mere

Related Posts

by
Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares