Semintele de chia sunt printre cele mai nutritive alimente pe care le poti introduce in dieta ta. Extrase dintr-o planta din familia mentei, Salvia hispanica, aceste seminte au devenit un aliment popular abia in ultimii ani, fiindu-le adesea ignorate proprietatile nutritionale exceptionale.
Ce sunt semintele de chia?
Semintele sunt ceea ce denumim „superaliment”, indeosebi datorita incarcaturii nutritive mari pe care o au fata de alte alimente. Un element nelipsit din dieta antica a mayasilor, acestea au aproximativ 140 de calorii/2 lingurite si contin acizi omega 3, fibre, proteine si 9 amino-acizi esentiali.
Pentru a intelege mai bine cat de puternice nutritiv sunt acestea, poti consulta urmatorul tabel. Asadar, 100 grame de seminte de chia contin:
Fibre: 41.2 grame
Proteine: 20.7 grame
Grasime: 32.8 grame
Calciu: 714 mg
Fier: 16.4 mg
Acestor elemente li se adauga o cantitate generoasa de Zinc, Vitamina B3, Potasiu, Vitamina B1 si Vitamina B2. Mai mult decat atat, semintele sunt crescute organic, nu sunt modificate genetic si nu contin gluten.
Ce beneficii are consumul de seminte de chia?
Semintele de chia sunt pline de antioxidanti
Perfect adevarat, ele contin o cantitate ridicata de antioxidanti, fiind extrem de benefice in lupta organismului impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt acele elemente din organism care distrug moleculele din celule si care pot cauza afectiuni grave, precum cancerul.
Semintele de chia te ajuta sa slabesti
Daca ne uitam cu atentie la profilul nutritional al semintelor, vom observa ca 2 lingurite de chia contin aproximativ 12 grame de carbohidrati, dintre care 11 grame sunt fibre. Datorita cantitatii ridicate de fibre, acestea pot absoarbe de 10-12 ori cantitatea lor in apa, ceea ce le face un element excelent de introdus intr-o dieta de slabit. Semintele de chia se umfla in stomac si iti ofera senzatia de satietate mult dorita in orice proces de pierdere in greutate.
Semintele de chia sunt o sursa excelenta de proteine
Contin 14% proteine (aproximativ 4 grame din 28 de grame), ceea ce le face o sursa excelenta de consum pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana sau mananca foarte rar carne. De asemenea, o cantitate ridicata de proteine contribuie la diminuarea apetitului.
Cum pot fi consumate?
Aroma extrem de fada a semintelor de chia te ajuta sa le introduci in orice fel de aliment, fara a-ti fi teama ca ii strici gustul. Le poti arunca in salate si in cereale sau le poti prepara sub forma de budinca, cu iaurt, cu fructe sau cu orice iti mai trece tie prin cap atunci cand vrei sa fii creativa in bucatarie.
Poti face budinca de chia adaugand un sfert de canita de seminte la o cana de lichid (apa, lapte de migdale sau suc de fructe). De indata ce semintele au absorbit lichidul si consistenta budincii nu mai este apoasa, o poti consuma cu incredere. Iar daca gustul ti se pare prea light, poti adauga fructe, arahide sau alte topping-uri preferate de tine. Eu adaug doua feliute de mango si cateva migdale.
De asemenea, poti adauga seminte de chia si in smoothie-uri, pentru a le oferi o o consistenta cremoasa si crocanta. Iar daca esti de-a dreptul curajoasa, poti arunca o cana de seminte in compozitia de clatite.
Tu ai incercat semintele de chia?