Ce este turmericul? Tot ce trebuie sa stii despre noul condiment minune

totul despre turmeric

Odata cu interesul meu in wellness si o dieta mai sanatoasa, am investit din ce in ce mai mult timp in bloggeri si publicatii online care vorbeau despre aceasta tema. Unul dintre subiectele despre care am tot citit in ultima vreme este turmericul. Auzisem vag de el, il asociam cu un condiment, dar mi se parea mereu o chestie exotica pe care doar bucatarii de 5 stele il foloseau. Se pare ca nu mai este cazul, si a ajuns sa fie din ce in ce mai folosit in bucataria omului de rand, inclusiv in Romania, asa ca m-am gandit sa fac un mic research si sa va spun si voua ce am gasit, poate va ajuta sau si mai bine, va trezeste vreo pofta.

Turmeric, sau sofranul indian, cum mai este cunoscut, este o planta care apartine familiei de ghimbir, si provine din Sudul Asiei. Este cunoscuta pe meleagurile noastre ca fiind un condiment care se pune in curry sau alte mancaruri, si ii ofera un gust mai amar. Ce nu cunosc oamenii sunt beneficiile pe care le ofera consumul turmericului. Ce este si mai interesant este ca are efecte secundare de care trebuie sa fim constienti. Hai sa cunoastem mai bine unul dintre trendurile wellness-ului mondial si sa vedem cu ce ne poate ajuta consumul turmericului.

Beneficii

Turmericul accelereaza procesul de vindecare a ranilor

Numeroase studii au aratat ca substanta numita curcumin care se regaseste in turmeric are potentialul de a grabi procesul de vindecare a ranilor. Componentele active din ingredient pot ajuta sa calmeze iritatia si oxidatia, si sa creasca nivelul de putere al tesutului ranii.

Turmericul ofera support articulatiilor

Ingredientul este cunoscut si pentru faptul ca reduce inflamatia din corp, astfel acesta joaca un rol foarte important in tratarea durerilor de articulatii. Mai mult decat atat, asociatia britanica care studiaza artrita (Arthritis Research UK) recomanda turmeric ca un tratament alternativ pentru afectiune.

Turmericul imbunatateste digestia

Acest ingredient are un efect pozitiv asupra digestiei, mai ales cand vine vorba de ulcer. Conform unui studiu din 2015, consumul de turmeric si ghimbir sub forma de uleiuri esentiale au redus efectele nocive ale bolii cu pana la 84%.

Turmericul ofera suport in tratamentul depresiei

Un alt studiu (va dati seama cate studii sunt publicate in fiecare an, sau chiar zi, de care noi nu stim nimic?), publicat in “Journal of Affective Disorders”, arata ca turmericul are potentialul de a trata tulburarea depresiva majora. Interesant este ca au facut un studiu bazat pe placebo, dar cel mai important este ca ingredientul a avut un efect antidepresiv asupra pacientilor.

Efectele secundare ale turmericului

Desi turmericul poate ajuta la tratarea unor afectiuni, este important de retinut ca trebuie consumat in moderatie, ca orice alt aliment sau medicament. Efectele secundare descoperite pana acum includ:

  • Greata si diaree – curcuminul din ingredient poate irita tractul intestinal
  • Risc ridicat de sangerare – Turmeric poate incetini procesul de inchegare a sangelui si, in combinatie cu anumite medicamente, chiar sa cauzeze sangereri excesive
  • Hipotensiune (tensiune mica) – turmericul consumat in doze ridicate poate sa scada tensiunea arteriala
  • Contractii uterine pentru femei gravide – Turmerciul nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza
  • Reactii alergice – exista posibilitatea aparitiei de reactii alergice, precum irititatii de piele, dupa expunerea la soare

Turmeric – pentru cine este recomandat si cine trebuie sa il evite

Turmericul este recomandat celor care sufera de dispepsie (stomac deranjat), osteoartrita si artrita reumatoida.

Dar pentru ca unele conditii si boli nu raspund bine la turmeric si ingredientul activ pe care il contine, curcumin, se recomanda evitarea turmericului de catre:

  • Femei gravide sau care alapteaza
  • Persoane cu tulburari de sangerare
  • Diabetici
  • Persoane cu probleme hormonale
  • Persoane cu deficienta de fier
  • Persoane care se pregatesc de operatie sau au avut una de curand

Cum se consuma?

Disponibil in forma de condiment, ceai, pulbere, supliment/tableta, crema si tinctura, se recomanda ca turmericul sa fie consumat impreuna cu grasimi, de aceea vedeti mereu turmeric in curry, pentru ca aceasta mancare contine deobicei si ulei.

Unde se gaseste turmeric in Romania?

Pe Vegis gasiti pulbere ecologica, pe care puteti sa il folositi si in mancare, dar si in masti de fata, de exemplu.

La Farmacia Tei gasiti pulbere, dar si suplimente sub forma de tablete. Consumati medicul de familie inainte de urma un tratament cu turmeric.

Tags: turmeric

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Retete de carantina: Jurnal alimentar in perioada Coronavirus (1) |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares