Cum a fost prima mea sedinta de “floating” si de ce ar trebui sa mergi si tu

Floating Aquarmony Brasov

Prima data am auzit de floating de la Mr. B, adica jumatatea mea mai (ne)buna. Atunci cand l-am cunoscut, nu imi era foarte clar ce inseamna yoga si de ce se practica, ce este de fapt meditatia, care sunt practicile Zen si – sincer – daca m-ai fi intrebat ce inseamna vipassana sau pramayana, as fi zis probabil ca-s feluri de mancare.

Intre timp, vrand nevrand m-am familiarizat cu conceptele astea noi si am ajuns chiar sa le pun in practica. Mr. B are niste insight-uri excelente, o sa va povestesc mai multe in articolele urmatoare, promit.

Revenind la floating, Mr. B mi-a facut capul prastie intr-o perioada pe tema asta. Imagineaza-ti – zicea el – intri intr-un bazin cu apa super mega sarata, apa este la temperatura corpului tau, aerul este la temperatura corpului tau, bazinul este izolat fonic si nu mai auzi nimic, poti sa inchizi lumina daca vrei, apa e atat de sarata incat vei pluti la suprafata ei, deci dupa o vreme nici macar nu o sa-ti mai simti corpul. Iti dai seama ce experienta “out of your body” este asta? Trebuie sa o incercam si noi.

OK, stop. Eu, inchisa intr-un bazin izolat fonic, in care plutesc in deriva singura cu gandurile mele (care nu-s foarte prietenoase de cele mai multe ori) pe INTUNERIC? Esti nebun? Never ever, my friend, iti zic.

Pe 14 octombrie 2014, la ora 20.00, eram asezata cuminte pe o canapea la Aquarmony in Brasov, singurul centru de floating existent in acel moment in Romania, unde am fost intampinati de Delia cu asa multa caldura, intr-un mediu atat de relaxant, incat pana si mie mi-a mai iesit putin morcovul din posterior.

Ne-a facut o scurta introducere despre beneficiile terapiei prin plutire, nu doar cele fizice, cat mai ales cele psihice – moment in care Mr. B a intervenit cu entuziasm si discutia a deviat spre subiectul “floating ca tehnica de meditatie” lasandu-ma sa revin bucuroasa la psihoza mea recurenta.

Oare ce fel de bazine au? Sunt capsulele alea in care o sa ma simt sufocata? Oare pot sa stau cu lumina aprinsa? Daca e prea cald si mi se face rau? Daca nu am voie sa ies cele 90 minute cat dureaza sedinta? Daca imi vine sa fac peepee cat sunt inauntru? Oare o sa ma usture tare zgarietura aia de pe glezna cand intru in apa? Ce naiba fac eu timp de o ora si jumatate acolo fara telefon?

Noroc ca m-a oprit Delia si mi-a spus ca e timpul sa ma pregatesc. Din acel punct lucrurile s-au intamplat cam asa:

  1. Am facut dus si mi-am spalat bine parul. Nu trebuie sa iti aduci tu nimic de acasa, ti se ofera gel de dus, sampon si prosoape sterile acolo. In bazin poti intra in costum de baie sau complet dezbracat.
  2. Am fost condusa catre incaperea cu cele 2 bazine de plutire. Unul dintre ele era mai inalt si puteai sa stai in picioare atunci cand intrai in el. Celalalt bazin semana mai mult cu o capsula, fiind mai compact si mai mic, asadar l-am lasat pe Mr. B sa se bucure de el.
  3. Am primit o sticla de apa si un mini-kit de plutire care contine dopuri de urechi, un prosopel si o pernuta gonflabila. Eu am folosit doar prosopul.
  4. Also, am primit o telecomanda pentru a seta intensitatea luminii (yey, aveam lumina), volumul muzicii sau temperatura aerului.
  5. Delia ne-a dat ultimele sfaturi inainte de a incepe efectiv sedinta de plutire. Cum ar fi sa mergi inca o data la toaleta pentru a nu-ti intrerupe sedinta de plutire; in ce pozitie sa iti tii mainile si picioarele pentru o relaxare completa; si cum sa te bucuri din plin de timpul petrecut cu tine insuti.

 

Cum au descurs cele 90 minute de plutire propriu-zise in float tank?

1.Am intrat in bazin si am inchis usa dupa mine. Mic atac de panica. M-am intins in bazin, am inchis muzica si am lasat lumina difuza, cat sa disting forma bazinului. M-am intins pe spate, am inchis ochii si m-am lasat sa plutesc.

* Bazinul este de fapt o cada putin mai mare decat cea pe care o avem cu totii acasa, apa are o adancime de maxim 30 cm (deci iti trece usor de glezne). In acest bazin se dizolva o cantitate uriasa de sare Epsom (circa 300 kg), care te face sa plutesti…la propriu.

 

2. In primele 15 minute am tot incercat sa ma relaxez si sa nu ma gandesc la nimic (asa cum am fost instruita de Mr. B) insa am fost deranjata constant de zgomotul pleoapelor mele atunci cand clipeam si de miscarea involuntara a pupilelor.

* In acel moment iti dai seama ca zi de zi esti bombardat fara intrerupere de stimuli vizuali/auditivi/olfactivi/tactili. Deprivarea senzoriala pe mine nu m-a relaxat in prima faza ci m-a facut sa fiu foarte constienta de mine. Mi-am auzit bataile inimii, clipitul din gene, respiratia sau chiar cum se prelinge o picatura de apa de pe burta, ceea ce mi-a sporit in mod evident anxietatea.

 

3. Dupa ce m-am obisnuit cu noul mediu si am reusit sa ma relaxez putin (deja nu mai clipeam atat de des si ma obisnuisem sa imi “aud” corpul) inevitabilul s-a produs. Mi-am simtit vezica protestand. Am incercat sa ma abtin circa 20 minute, apoi mi-am dat seama ca o sa-mi distrug intreaga sedinta de plutire, asa ca am iesit si am mers la baie.

* Sunt renumita pentru momentele inoportune in care se intampla acest lucru.

 

4. Abia dupa ce am revenit, m-am lasat in voia plutirii si am intrat in starea de relaxare. Am indraznit sa inchid si lumina, moment in care deprivarea senzoriala a fost completa si am avut pentru cateva clipe acea “out of body experience” de care vorbea Mr. B. Nu mi-am mai simtit corpul deloc, de parca nu mai eram acolo. De parca nu mai eram nimeni si nimic. E greu de explicat in cuvinte, insa a fost un sentiment fabulos!

* Fiind potejate de stimuli exterior, corpul si mintea intra intr-o stare de relaxare extrem de profunda, similara cu meditatia, fara a fi necesare tehnici speciale. Totul se intampla in mod natural. Se spune ca o ora si jumatate de plutire echivaleaza cu o noapte de somn profund.

 

5. Cred ca am si adormit, n-as putea spune cu siguranta. Pana la finalul celor 90 minute, dupa ce am trecut de toate temerile si anxietatea care ma caracterizeaza, am avut o intalnire cu mine insami, intr-o liniste desavarsita si intr-o stare de imponderabilitate si atemporalitate, care m-a linistit si m-a umplut de energie in acelasi timp.

* Sedinta de plutire, mai presus de beneficiile fizice pe care le are asupra corpului tau, este si un exercitiu de autocunoastere. Dovada este faptul ca initial m-a inspaimantat ideea de a fi singura pentru o ora si jumatate, fara niciun mijloc de entertainment la indemana, ca apoi sa invat treptat cum “sa ma port” cu mine insami si cum sa accept propria-mi companie.

 

6. Cand a rasunat in difuzoarele din bazin vocea Deliei care ma indemna sa ma trezesc, raspunsul meu automat a fost “De ce? Doar n-au trecut 90 minute.” Am iesit din bazin toropita, in parte din cauza trecerii de la temperatura placuta din bazin la cea putin mai scazuta din salon, in parte datorita experientei inedite pe care o avusesem.

* Daca va intrebati cum a fost sedinta de floating pentru Mr. B, ei bine el a intrat in starea de meditatie inca din primele minute de plutire, iar apoi a adormit pana la finalul sedintei. Motiv pentru care mi-a spus pe loc ca trebuie sa revenim musai cat de curand, pentru ca nu a profitat din plin de intreaga lui sedinta. Obviously.

 

7. La finalul sedintei ni s-a oferit un ceai, am impartasit senzatiile pe care le-am avut la prima noastra experienta in bazin si am incercat sa intram treptat, treptat in zgomotul lumii de afara.

* Atunci cand pleci din centrul de plutire, iti dai seama ca nu ai aproape niciodata parte de liniste adevarata. Nici macar in toiul noptii, atunci cand aparent nu se aude nimic. Sedinta de plutire iti va schimba putin perceptia in acest sens, cel putin pentru o vreme.  

 

Acum, daca vrei sa afli toate beneficiile pe care ti le ofera sedintele de plutire, te indrum cu drag pe site-ul Aquarmony, unde vei gasi o multime de informatii si raspunsuri la orice intrebare ti-ar trece prin minte. De asemenea iti recomand sa citesti cartea scrisa de Michael Hutchinson – Samadhi Tanc, care explica in cele mai mici detalii beneficiile floating-ului.

Dar daca e sa ma intrebi pe mine de ce sa mergi si tu musai la o sedinta de plutire, ti-as da urmatoarele motive:

  1. Pentru efectele dovedite stiintific pe care le are asupra corpului tau: scade nivelul de stres sau anxietate, ajuta in cazuri de depresie, boli de inima sau tensiune. Ajuta la eliminarea unor adictii sau la scaderea in greutate. Sporeste capacitatea de concentrare, creativitatea si memoria.
  2. Pentru ca te relaxeaza mai mult decat o sedinta de masaj sau un somn profund de 9 ore in cea mai senina si linistita noapte a ta. Pentru ca mintea si corpul tau merita sa le oferi o pauza veritabila de la stresul la care sunt expuse invariabil in fiecare zi,
  3. Pentru provocarea de a petrece timp cu tine insuti, intr-un spatiu care a eliminat toti stimulii ce ti-ar putea distrage atentia. O ora si jumatate fara televizor, fara telefon, fara claxoane, fara glasuri de copii, fara sirene de politie sau ambulante. Doar tu cu tine.  

* Motivele sunt mentionate in ordinea inversa a prioritatii (mele).

Sursa foto: Aquarmony

 

Esti pregatit sa faci asta sau ai avut deja experienta unei sedinte de plutire? Spune-ne in comentarii cum a fost sau daca ai fi tentat sa o incerci!

Tags: aquarmony, float tanks, floating, terapie prin plutire

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Ulei CBD (cannabidiol)- Ce este uleiul de canabis si cum te poate ajuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares