Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar: 5 pasi simpli si esentiali pentru intarirea imunitatii

intarirea sistemului imunitar atunci cand esti racit

Virusul COVID-19 ne-a aratat tuturor cat de important este sistemul imunitar. Asa cum probabil stiti, acest virus afecteaza grav persoanele cu sistemul imunutar scazut sau cei cu condiii preexistente (precum cancer, diabet, probleme respiratorii, etc.). 

Pentru a ne asigura ca nu contractam virusul, in primul rand, trebuie sa respectam regulilele si recomandarile impuse de guvern si autoritatile de sanatate. Sa ne spalam pe maini, sa purtam o masca, sa pastram o distanta de minim 1 m de ceilalti. In al doilea rand, putem fi proactivi, prin construirea si mentinerea unui sistem imunitar sanatos si care nu poate fi atacat asa usor….atat de coronavirus, cat si de alte boli. 

Exista 5 pasi simpli si esentiali care duc la intarirea sistemului imunitar:

  1. Acorda importanta majora somnului

Numeroase studii au aratat ca lipsa somnului (sau un somn de proasta calitate) are un impact negativ asupra corpului, si anume ca duce la o susceptibilitate mai mare la boala. Intr-un studiu cu 164 de adulti sanatosi, cei care au dormit mai putin de 6 ore in fiecare noapte erau mai predispusi sa raceasca, in comparatie cu cei care au avut un somn de mai mult de 6 ore. 

Un somn odihnitor iti poate intari sistemul imunitar natural. In plus, un somn mai lung ii poate permite sistemului sa se lupte mai eficient cu boala.

Daca intampini probleme cu adormitul sau cu somnul, incearca sa limitezi timpul petrecut in fata telefonului sau a computerului inainte de culcare. Lumina albastra emisa de dispozitive iti poate intrerupe ritmul circadian. Dormitul intr-o camera fara nicio lumina aprinsa, adormirea la ore fixe, si exercitii regulate pot, de asemenea, ajuta. 

  1. Incearca sa mananci mai multe fructe si legume

Alimentele consumate sunt extrem de importante pentru sanatatea corpului. Fructele, legumele, sau nucile, toate au nutrienti si antioxidanti care te pot ajuta in combaterea patogenilor daunatori. 

Antiodantii, in special, pot scadea inflamatia prin combaterea ingredientelor instabile care pot cauza inflamatia atunci cand sunt intr-un numar mult prea mare. Acestia provoaca boli precum cele de inima, Alzheimer sau anumite tipuri de cancer. 

In plus, fibrele din alimente construiesc un microbiom intestinal sanatos, iar acesta este vital in imbunatatirea imunitatii, deoarece pot impiedica ingredientele raufacatoare sa intre in tractul digestiv. Fibrele se gasesc in ovaz, migdale, ciocolata neagra, printre altele.

In aceasta perioada, incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume.

  1. Exercitiu moderat

Nu este o noutate pentru tine, nu? Minim 10 min de exercitiu moderat pe zi te poate ajuta enorm pe termen lung. Acesta reduce inflamatia si ajuta la regenerarea regulata a celulelor imune.

Daca nu mergi la sala si nu esti obisnuit cu exercitiu fizic, poti incepe usor cu plimbari prin cartier sau parc, mers cu bicicleta, inot sau mers pe munte. Recomandarea doctorilor este sa ajungi la 150 minute de exercitiu moderat per saptamana. 

Daca nu poti iesi afara, incearca orele de aerobic online sau video-uri cu exercitii fizice pe care le poti gasi pe YouTube. In acest articol poti gasi o selectie de exercitii fizice de facut acasa

  1. Multe lichide

Hidratarea nu te protejeaza, per se, impotriva virusului, dar prevenirea deshidratarii este importanta pentru sanatatea ta.  

Deshidratarea iti poate provoca urmatoarele simptome: dureri de cap, dereglari de focus si de stare de spirit, probleme digestive si de inima, printre altele. Aceste complicații iti pot creste sensibilitatea la boli.

Pentru a preveni deshidratarea, principalul lichid pe care trebuie sa il consumi este apa (aceasta nu are calorii, aditivi sau zahar). Alternativ, poti bea ceai si sucuri, insa intr-o cantitate minora deoarece majoritatea acestor lichide contin zahar. 

  1. Suplimente alimentare

Conform studiilor si surselor oficiale, suplimentele alimentare nu pot vindeca COVID-19. 

Insa urmatoarele suplimentele alimetare te pot ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar, majoritatea ajutand la reducerea simptomelor atunci cand esti racit.

  • Vitamin C.
  • Vitamin D. 
  • Zinc.
  • Soc.
  • Echinacea. 

Acesti cinci pasi sunt esentiali pentru intarirea sistemului imunitar si pentru mentinerea unui corp sanatos. Bineinteles, se mai pot face alte schimbari de stil de viata, precum reducerea cantitatii de zahar sau grasimi, sau minimizarea stresului. Insa respectarea celor 5 solutii de mai sus te va ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar, astfel putand lupta mai usor cu virusii si bacterii daunatoare. 

Tags: legume, sistemul imunitar, somn

Related Posts

by
Previous Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares