Termenul de “Yoga” a luat amploare in ultimii ani in Romania, insa acesta este cunoscut la nivel mondial inca din anii ‘80 (poate chiar mai devreme). Unii asociaza yoga cu stretching (intinderi musculare), altii cu relaxare sau cu meditatie. Un lucru este aproape unanim: yoga are efecte pozitive asupra corpului si a mintii. Hai sa aflam mai multe despre aceasta practica.
CE ESTE YOGA?
La aceasta intrebare, orice practicant al sportului va avea raspunsul lui. “Este un mod de viata”. “Yoga ma relaxeaza”. “Este o practica spirituala”. “Este un mod de a ma simti bine in corpul meu”. Indiferent de raspuns, yoga mereu ajuta.
Prima definitie concreta vine din manuscrisul ““The Yoga Sutras of Patanjali”, care dateaza din 400 i.HR. In al doilea vers al primei carti, yoga este definita ca fiind “incetarea mintii care rataceste” (“cessation of mind wandering”). Cel mai important, Yoga Sutras ofera un sistem de 8 ramuri care ghideaza practicantul.
Altfel spus, yoga este o colectie de tehnici si practici spirituale care are scopul de a integra mintea, corpul si spiritul, pentru a atinge o stare de iluminism, sau de conectare cu universul.
Cele 8 ramuri reprezinta o parte integrala din yoga si sunt foarte respectate si admirate. In zilele noastre, cel mai des se practica “asana”, ramura de miscari fizice. Aceasta a fost dezvoltata la inceputul secolului XX de catre Sri Tirumalai Krishnamacharya, iar trei dintre cei mai cunoscuti studenti ai lui au dezvoltat alte stiluri specifice de yoga.
Asadar, yoga este o metoda de relaxare si iluminare, care poate fi practicata in multe feluri, insa cea mai des intalnita este cea fizica, respectiv exprimarea prin miscari.
DE CE SA PRACTICI YOGA – BENEFICII
Yoga are numeroase beneficii pentru corp si minte. Avantajele oferite au crescut notorietatea sportului, si probabil de aceea citesti si acest articol.
Beneficii fizice
Miscarile de Yoga pot ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii. Posturile incurajeaza, de asemenea, si intinderea muschiilor.
In timpul unei sesiuni, corpul tau trece printr-o gamă completă de miscari care pot contracara durerile si durerile asociate cu tensiunea sau obiceiurile posturale slabe. Nu numai ca yoga te ajuta sa iti constientizezi mai mult corpul, dar iti si permite sa remediezi aceste dezechilibre.
Beneficii mentale
Un alt beneficiu esential al yoga este ca ajuta la stres. Acumularea stresului poate determina sistemul nervos sa fie mereu in alerta, ceea ce te impiedica sa te relaxezi, sa te concentrezi si sa dormi. Exercitiile de respiratie pe care le practici in timpul sesiunii pot ajuta la scaderea ritmului cardiac si la trecerea sistemului nervos intr-o stare mai relaxata. De asemenea, promoveaza un somn mai bun si o concentrare sporita.
De cele mai multe ori, yoga este considerat a fi un tratament naturist pentru anxietate si depresie.
Pentru persoanele cu un cadru mai spiritual, efectele practicii incep sa se simta dincolo de corpul fizic si in afara covorasului. Yoga te poate ajuta sa te conectezi mai profund la subconstientul tau si la constientizarea trairii in prezent.
AI NEVOIE DE CONDITIE FIZICA PENTRU A FACE YOGA?
Poti practica yoga indiferent de varsta, greutate, locatie, job, sau religie. Sportul este accesibil aproape tuturor.
Daca esti sedentar sau extrem de inflexibil, iti recomandam sa incepi cu un curs de incepatori sau unul de relaxare, pana cand iti cresti rezistenta si flexibilitatea pentru secvente mai provocatoare.
Desi s-ar putea sa simti o anumita intensitate in muschi in timp ce te afli intr-o pozitie de yoga, nu trebuie sa simti niciodata durere, in special in articulatii. O durere ascutita sau intensa este semnalul corpului tau care sa-ti spuna sa te opresti, sa te intorci si sa o iei mai usor.
Daca ai o afectiune medicala sau o rana recenta, poate fi dificil sau periculos sa faci anumite tipuri de yoga, posturi specifice sau tehnici de respiratie. De obicei, exista alternative sau modificari care iti pot permite sa practici in siguranta. Daca te refaci dupa un accident sau ai o stare de sanatate slaba, iti recomandam sa consulti un medic sau un alt profesionist inainte de a incepe.
PRIMUL PAS: DE UNDE SA INCEPI?
In ziua de azi, poti practica yoga in aproape orice context, atat la studio sau sala de sport, cat si acasa, cu ajutorul YouTube sau canalelor de social media. Pentru cei avansati, exista conferinte, traininguri, si evenimente private tip retreat in toata lumea.
Astfel, poti incepe chiar azi sa faci yoga.
- De ce instrumente / haine am nevoie?
Yoga se face, deobicei, in picioarele goale pe un covor de yoga antiderapant, cu accesorii optionale (caramida, curea). Miscarile necesita haine care se pot intinde si se pot misca liber cu corpul tau. Poti achizitiona imbracaminte special conceputa pentru practica yoga, dar poti incepe cu o tinuta simpla de pantalon sport + tricou.
- Cat de des trebuie sa practic Yoga?
Daca ai timp si vointa pentru a practica yoga de 3 sau mai multe ori pe saptamana, vei vedea imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste flexibilitatea, gama de miscare, forta, echilibrul, linistea interioara si starea de bine generala. In mod ideal, sunt recomandate sedinte mai scurte si mai frecvente, cu o durata de 20-45 de minute, repartizate pe mai multe zile. Practicarea intr-un grad mai mic va fi in continuare benefica, dar vei observa mai putine imbunatatiri pe o perioada mai lunga de timp. La fel ca majoritatea lucrurilor, cu cat iti dedici mai mult timp, cu atat te vei bucura de mai multe beneficii.
Incearca aceste 5 rutine de YOGA acasa – rutine pentru incepatori
Daca informatiile de mai sus te-au convins, iti recomandam 5 rutine simple – 5 cursuri de yoga pentru incepatori pe care le poti face din confortul casei tale. Toate sunt conduse de catre Adrienne, o tanara cu un canal de YouTube foarte cunoscut si apreciat de comunitatile de Yoga din toate lumea. Este preferata mea si cred ca o sa iti placa si tie:
Yoga pentru incepatori
Yoga pentru flexibilitate
Yoga pentru anxietate si stress
Yoga pentru somn
Yoga pentru seniori / persoane in varsta sau cu flexibilitate redusa
P.S. Daca Yoga nu e de tine, poti incerca aceste exercitii fizice pe care le poti face acasa chiar acum!