Majoritatea consuma oua. Acestea sunt constant supra sau sub apreciate. Unii le considera un super aliment, altii le asociaza cu probleme de inima. Ce este clar si demonstrat stiintific este ca oul este o sursa naturala de proteine si sustine sanatatea creierului si a ochilor.
De-a lungul timpului, insa, oualele au fost considerate controversate din multe puncte de vedere. Hai sa discutam mai pe larg despre beneficiile si contraindicatiile acestui aliment.
CARE SUNT BENEFICIILE CONSUMULUI DE OUA?
Oualele sunt delicioase si usor de gatit, insa nu sunt singurele motive pentru care ar trebui sa le consumi. Ele au multime de nutrienti benefici corpului.
Au proteine
Un singur ou are 6 grame de proteine, iar aceasta portie te poate ajuta sa iti mentii un metabolism accelerat si sa construiesti masa musculara.
Tin de foame
Combinatia de proteine si grasime care se gaseste in oua le face sa fie consistente si sa tina de foame. Conform unor studii, consumul de oua la micul dejun te poate ajuta sa mananci mai putin in timpul zilei, deci automat te poate ajuta sa slabesti.
Au nutritienti greu de gasit in alte alimente
Un nutritient important este colina, care este esentiala pentru sanatatea creierului si a masei musculare.
Unii oamenii au deficiente de clorina, desi oua sunt esentiale pentru ei. In plus, un ou are 10% din consumul zilnic recomandat de Vitamina D, deci iata un alt motiv pentru a-l consuma.
Sunt bogate in antioxiodanti
In mod normal, fructele si legumele au toti antioxidantii de care ai nevoie. Insa galbenusurile sunt bogate in luteină și zeaxantină, fitochimice care reduc riscul de boli ale ochilor, cum ar fi cataracta.
CATE OUA POT MANCA?
Nu exista o recomandare oficiala pentru cate oua pot fi consumate saptamanal pentru ca totul depinde multe de multi factori.
Daca nu ai probleme cu inima (sau cu risc ridicat de dezvoltare), studiile recente sugereaza ca poti manca pana la 2 oua / zi. Acestea fiind zise, unii experti recomanda consumarea a maxim 4-6 pe saptamana, mai ales daca ai introdus in dieta si alte surse de grasime si colesterol, precum carne sau lactate, si daca esti diagnosticat cu anumite boli.
CONSUMUL DE OUA CRESTE COLESTEROLUL?
Principala controversa a oualelor este faptul ca acestea contin colesterol. Aceasta substanta este produsa de ficat, si se obtine din consumul de produse animale precum lactate, carne si oua.
Pana in 2015, regulilele alimentare recomandau limitarea consumului de colesterol la 300 miligrame pe zi, iar un singur ou contine 200 miligrame, majoritatea din galbenus. Dupa aceasta data, nu s-a mai comunicat o limita, insa se recomanda consumul minim de colesterol.
Colesterolul are un impact negativ asupra corpului deoarece poate bloca arterele, si de aceea cantitati majore de colesterol in sange cresc riscul de atac de cord.
Asadar, se recomanda consumului limitat de oua pentru cei cu probleme de colesterol.
POT MANCA OUA DACA AM DIABET?
Raspunsul scurt este: DA! Poti manca oua. Dar trebuie sa stii cum / sub ce forma.
Cercetatorii aproba consumul de oua in caz de diabet deoarece sunt bogata in proteine si grasimi sanatoase (care ajuta sa mentina pe linia de plutire glicemia), Are, in plus, si putini carbohidrati. Un ou mare are aproximativ 1 gram de carbohidrati, 6.3 grame de proteine si un mix de vitamine, inclusiv omega-3.
Asadar, consumul de oua este indicat, insa cu o limitare de 4-6 oua pe saptamana. Incearca sa le mananci fierte sau omleta, nu neaparat ochiuri. Pofta buna!